Ένθετα
Επικοινωνία
    
Αρχική Σελίδα > Προφίλ εταιρείας
 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ

1.  «...Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» θέλει διατηρήσει την απόλυτον αυτής ανεξαρτησίαν, έχουσα, ως σύνθημα το εμπρός και ως έμβλημα μόνην την αλήθειαν, μη προσβλέπουσα εις τα επιφαινόμενος μεγαλειότητας, μηδέ δειλιώσα εις τας προαπαιτούμενος δαπανάς». (Αυτό είναι ένα απόσπασμα από την ιδρυτική διακήρυξη της εφημερίδος «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» που αποτελούσε αυτόχρονη αναγγελία της έκδοσηςτης. Διακήρυξη, που ετίμησε στην μακρά πορεία της η εφημερίδα).


2.  Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου του 1886. Ιδρυτές οι αδελφοί Χαράλαμπος Φραγκόπουλος και Διονύσιος Φραγκόπουλος-Βασιλειάδης. Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» μπήκε δυναμικά στον χώρο του Πατραϊκού και γενικότερα του Περιφερειακού Τύπου, καθώς κατόρθωσε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αυξήσει προοδευτικά την συχνότητα κυκλοφορίας της, ώσπου στις 5 Απριλίου του 1893 υπήρξε η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ.


3.  Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» από την πρώτη στιγμή της εκδόσεως της δεν περιορίστηκε σε έναν «δια­κοσμητικό» ρόλο, αλλά αντίθετα μεταβλήθηκε σε μια σφριγηλή μαχητική έπαλξη, αρθρώνοντας γεν­ναία τις απόψεις της πάνω στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Αλλ' αυτή η γενναιότητα, που εξυπη­ρετήθηκε από τις λαμπρότερες γραφίδες του Πατραϊκού Τύπου, της στοίχισε συχνά περιπέτειες στον ρου της υπεραιωνόβιας ιστορίας της.
3.1. Το 1917, με εκδότη τον Χαράλαμπο Φραγκόπουλο, ο μαχητικός αρθρογράφος Μιχαήλ Σακελλαρίου επιτίθεται δριμύτατα κατά του αρμοστή Ζοννάρ, επικεφαλής των συμμαχικών αρχών Κα­τοχής. Ο αρθρογράφος της εξορίζεται και η εφημερίδα υποχρεώνεται από τις Αρχές σε διακοπή της έκδοσης της.
3.2. Την σκυτάλη παραλαμβάνει έτερος αδελφός, ο Νικ. Φραγκόπουλος, με την έκδοση της εφη­μερίδος ο «ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ» ο οποίος αποτελεί συνέχεια της «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» τόσο οργανικά όσο και από την άποψη της πολιτικής γραμμής της. Ο «ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ» θα δοκιμάσει επίσης πικρές περιπέτειες - απόρροια της σφοδρότητας που χαρακτηρίζει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις της εποχής: Το Κίνημα του 1923 τον υποχρεώνει σε αναστολή της έκδοσης του στις 3 Νοεμβρίου του ιδίου χρόνου. Συνεχι­στής της εκδοτικής δραστηριότητας της οικογένειας Φραγκόπουλου αναλαμβάνει προσωρινά ο «ΕΩΘΙΝΟΣ ΚΗΡΥΞ».
3.3.  0 «ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ» επιστρέφει τον Φεβρουάριο του 1924 υπό την διεύθυνση πάλι του Χαραλάμπους Φραγκόπουλου και γνωρίζει συνεχή άνοδο, ως τον Μάρτιο του 1942 που υφίσταται, εξ αι­τίας της αρθρογραφίας του, διωγμό από τις Ιταλικές Αρχές Κατοχής. Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» επιστρέφει δυναμικά στις 12 Νοεμβρίου του 1944, συνεχίζοντας αδιάλειπτα την ανοδική της πορεία μέχρι σήμερα, κυριαρχώντας στο στερέωμα του Πατραϊκού Τύπου, ριζωμένη βαθειά στην συνείδηση του αναγνωστικού κοινού.
3.4. Μετά τον θάνατο του Χαρ. Φραγκόπουλου (29.12.1951) την διεύθυνση της εφημερίδος ανέλαβε ο Κων/νος Παπαγγελούτσος, που ξεχώρισε, μεταξύ άλλων, για την αρθρογραφική του δεινότητα, ενώ παράλληλα - και για σειρά ετών - καριέρα στο χρονογράφημα έκανε η Γιώτα Παπαγγελούτσου με το ψευδώνυμο «Εύα».


4. Σήμερα η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» λειτουργεί με την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, ιδιοκτησία των κληρονόμων Χαράλαμπου Φραγκόπουλου, Νανάς και Σπύρου Δούκα και εκδότης και Γενικός Διευθυντής της είναι από 25ετίας ο κ. Σπύρος Δούκας.

ΤΑ ΑΛΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ

Στο διάστημα των τελευταίων χρόνων ο εκσυγχρονισμός του επιχειρησιακού καθεστώτος της «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» είχε την αντανάκλαση του στην γενικότερη φυσιογνωμία της Εφημερίδος και κατ' επέκταση στην καθολική αποδοχή της από το Πατραϊκό κοινό.
Ηδη, περισσότερες από 6.000 οικογένειες αρχίζουν την ημέρα τους με «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ». Για τα πολιτικά και οικονομικά νέα της ημέρας. Για ενημέρωση από την κοινωνική ζωή. Για τις λεπτομέρειες της πολιτιστικής δραστηριότητας. Για τα αθλητικά γεγονότα. Ή απλώς, γιατί μια τοπική, καλά ενημε­ρωμένη εφημερίδα, πρέπει πάντα να βρίσκεται στο σπίτι, στο γραφείο, στην επιχείρηση, σε όλα τα στέκια. Είναι συντροφιά. Είναι διευκόλυνση. Είναι παράδοση.
Σήμερα, 122 χρόνια μετά, η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» αφήνει τους αριθμούς να μιλήσουν:

  • ...Που την φέρνουν πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Πάτρας με τιράζ 7.500 φύλλα και πολ­λαπλάσια αναγνωσιμότητα, καθώς υπολογίζεται ότι 35.000 Αχαιοί και αναγνώστες της Δυτ. Ελλάδας ξεκινούν την ημέρα τους με «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ».
  • ...Που αποκαλύπτουν μια επιχειρηματική ευρωστία που διαρκώς διευρύνεται, με αποκορύφωμα την μεταφορά το 1993, σε υπερσύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και το πέρασμα στην νέα τεχνολογία που χάραξε καινούργιους ορίζοντες. Ηδη το προσωπικό της εφημερίδας απαρτίζεται από 65 συντάκτες, τεχνικούς, διοικητικούς και άλλους υπαλλήλους, αριθμός εργαζομένων μεγαλύτερος ­πό κάθε άλλον ημερήσιας επαρχιακής εφημερίδας της χώρας.
  • ...Που καθρεπτίζουν την αναγνώριση και την καταξίωση της «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» μέσα στην τοπική κοινωνία, της οποίας, η εφημερίδα, στην πορεία της στις δεκαετίες, εξελίχθηκε σε αναπόσπαστο τμήμα της.

Τον Ιούλιο, λοιπόν, του 1993 η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» μεταστεγάσθηκε στο υπερσύγχρονο ιδιόκτητο Μέγαρο της, επί της οδού Μαιζώνος 205. Σήμερα πια, το 12σέλιδο φύλλο των αρχών της δεκαετίας" 1980-90 έχει εξελιχθεί σε μια έγχρωμη ημερήσια έκδοση 56 σελίδων μικρού σχήματος, κατά μέσον όρο. «Παιδιά» της υπεραιωνόβιας, αλλά πάντα ακμαίας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» είναι η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ωμέγα Ράδιο». Οσο για την ύλη της «Π», έχει εμπλουτιστεί με αφιερώματα και ένθετα για την Αγορά, τον Αθλητισμό, το Καρναβάλι, το Αυτοκίνητο και άλλα, ως επίσης και την κίνηση στην περιφερειακή ζώνη Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Ιονίων Νήσων.
Σημειωτέον, ότι η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» δεν αρκείται μόνο στην κάλυψη των κοινωνικών γεγονότων. Παρεμβαίνει κιόλας διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις, στις οποίες καταθέτει την ηθική και υλική συνδρομή της, αποδεικνύοντας εμπράκτως κατ' αυτό τον τρόπο την ευαισθησία της. Η αρωγή της εφημερίδας στις προσπάθειες φορέων που αντιμάχονται την μάστιγα των ναρκωτικών, που βρίσκονται κοντά στην τρίτη ηλικία ή σε άτομα με ειδικές ανάγκες, που προάγουν τον πολιτισμό, έχει τύχει της ευμενούς απήχησης της κοινωνίας της Δυτ. Ελλάδος.
Ηδη, μετά από 117 χρόνια, ο νέος αιώνας είναι πια γεγονός. Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» συνεχίζει την ανοδική της πορεία με σταθερή δυναμική, πατώντας γερά στο παρόν, σχεδιάζοντας για το μέλλον.
Βεβαίως, όμως, η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» «δεν θα προσμειδιάση ούτε θα κολακεύση την φαινομένην κυβερνητική ή αντικυβερνητικήν δύναμιν και θέσιν, αλλά συνειδυία την εαυτής αξιοπρέπειαν θ' ακο-λουθήση οδόν προς την λελογισμένην αλήθειαν και το γενικόν συμφέρον του τόπου οδηγούσαν». (Από την γενέθλια διακήρυξη του πρώτου φύλλου της«Π»).

profile


 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Εκδοτική Α.Ε.
© 2008 - Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή του περιεχομένου του παρόντος ιστότοπου χωρίς προηγούμενη άδεια της Πελοπόννησος Εκδοτικής ΑΕ.
 Σχεδιασμός - υλοποίηση: PatrasOnline.gr